Nazomeren

DE ZACHTERE ENERGIE VAN DE NAZOMER...


Misschien hebt je het al gevoeld buiten, dat de energie van de zomer, het vuur, de zon, de warmte, langzaam over is gegaan naar een koelere iets wat zachtere energie. Van Yang naar Yin.

De natuur laat ons mooi zien hoe dit in zijn werk gaat, Yin en Yang wisselen elkaar af, houden elkaar in balans. Dit zijn volgens de Chinezen de twee belangrijkste krachten die leven mogelijk maakt. 

 

HET ONTSTAAN VAN BEWEGING EN VERANDERING


De Traditionele Chinese Geneeskunde maakt daarnaast ook gebruik van de 5 elementen om het ontstaan van beweging en verandering te verklaren; Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water.

Zoals Yin en Yang gebruikt wordt voor een beschrijving van de wisselwerking tussen zon en schaduw, warmte en kou, droog en nat, zo stellen de 5 elementen de seizoenen op aarde voor, de stadia in het menselijk leven, het opkomen en afnemen van Yin en Yang. Zoals de dag Yang is, en de nacht Yin, zo is de zonsopkomst Hout, de middag Vuur, de namiddag Aarde, de avond Metaal en de nacht Water.

(lees verder onder de foto)

BEN JIJ OOK ALTIJD MAAR BEZIG?


De zomer is het seizoen van Yang-energie en het element Vuur. Deze energie gaat over actie, over doen, doelen halen en je aandacht vooral naar buiten richten. Vanaf half augustus verandert de energie langzaam en wordt de energie zachter, meer Yin.

Yin-energie gaat meer over overgave, omarmen, zijn en je aandacht naar binnen richten. Het element van de nazomer is Aarde. Misschien voel je ook wel dat je lichaam op dit moment wat meer rust nodig heeft en dat je niet alleen maar in de actie-stand wil staan. 

Ben jij een type, net als ik, die nooit stil kan zitten en altijd maar bezig is? Misschien ingegeven door jouw opvoeding, je overtuigingen, je omgeving? Eigenlijk heel logisch in deze maatschappij, waarin verwacht wordt dat je altijd maar ‘áán’ staat en bijna geen rustmomenten kent. 

Voor mij ging er een nieuwe wereld open toen ik besefte dat deze ‘houding’ die mij is aangeleerd, op sommige momenten erg tegen de natuur in gaat. Daardoor ontstaat er een soort van conflictsituatie die, als je je er nooit bewust van wordt, ervoor kan zorgen dat je helemaal opbrandt in het vuur van je activiteiten. Je raakt op den duur uitgeput en je weerstand neemt af.

 

Door je over te geven aan de energie van het seizoen, mee te bewegen met het ritme van de natuur, kun je je lichaam juist meer kracht en energie geven. In de nazomer doe je dit door meer Yin-energie toe te laten.

 

HOE DOE JE DAT...?


  • Kijk hoe de natuur dit doet, rustig terugkijkend op het vuur van de zomer en ondertussen pluk je (geniet je) de vruchten die dit seizoen heeft voortgebracht.
  • Eet voedsel van het seizoen; de natuur zit briljant in elkaar en biedt je ieder seizoen precies die groenten, vruchten noten en zaden die we nodig hebben. Vaak zijn seizoenproducten ook nog eens goedkoper omdat er een overvloed aan is. Seizoengroente- en fruit geeft jou precies de juiste voeding zodat je energie krijgt in plaats van verliest.
  • Mediteer! Je zal vast wel eens gehoord hebben dat mediteren goed voor je is. Het is ook een krachtige manier om informatie (prikkels) uit je omgeving te verwerken om zodoende meer ruimte te maken, open te staan voor Yin-energie.
  • Zorg voor een goede gronding (voedingsbodem) voor jezelf. Word je bewust van het aarde-element van de nazomer. De aarde heeft een voedende energie, maar dit betreft niet alleen fysieke voeding. Ook de dingen waar we van genieten voeden ons, bijvoorbeeld schoonheid of muziek of kunst. Iets waar je met plezier op terugkijkt. Gevoed worden kan het beste in het NU, met al je zintuigen open om te ontvangen en te genieten. Probeer het eens uit: neem jezelf voor om gedurende één dagdeel zoveel mogelijk jezelf steeds terug in het NU te brengen en te genieten van ieder klein dingetje waar je maar van genieten kunt.

 Ik wens jullie een hele mooie, zachte, rustige, voedende nazomer toe.

 

Liefs,

Laura