Alignment Yoga

ALIGNMENT YOGA IS BEWEGEN NAAR INNERLIJKE GROEI

 

Het woord zegt het eigenlijk al, alignment betekent uitlijning. 

 

In deze lessen gaan we op zoek naar onze oorspronkelijke vorm, die niet onder invloed is van onze (onbewuste) spanningen of gewoontehoudingen, maar waarbij spieren, botten en gewrichten weer op de juiste manier met elkaar samenwerken. De wervelkolom staat hierbij centraal, de belangrijkste 'verkeersader' van ons lichaam. Wanneer de wervelkolom soepel is en de beweging goed kan doorgeven gaan we ons fysiek én mentaal beter voelen. 

 

De alignment is ook gericht op de afstemming op jezelf. Veel mensen zijn de verbinding met zichzelf kwijt. Voelen niet meer wanneer ze over hun grenzen heen gaan. Wat nu wel of niet bij ze past. Veel mensen zijn op zoek. In die zoektocht is het nuttig als je jezelf kent, zodat je weet waar en waarnaar je moet zoeken. Hiervoor is het belangrijk dat je je lichaam kunt voelen, maar ook weet hoe je met je gevoelens om kan gaan. Zowel lichamelijk als geestelijk, emotioneel en mentaal.

 

 

De lessen worden opgebouwd rond een thema, b.v.: de onderrug, de bovenrug, achteroverbuigen, vooroverbuigen, core-stabiliteit etc.

 

Bewegen vanuit ontspanning staat centraal, van daaruit kan er kracht en coördinatie opgebouwd worden. De adem is hierbij één van de belangrijkste hulpmiddelen.

 

 De tools die we gebruiken, een rubberen strip, een rolletje, boogje, bankje en blokken helpen ons in contact te brengen met de diepere lagen van ons lichaam, waardoor we onbewuste spanning aan het licht brengen en deze kunnen gaan oplossen.

 

 Alignment Yoga maakt verschil tussen bewegingsspieren en houdingsspieren. Die eerste liggen aan de oppervlakte en zijn gevoelig voor het vasthouden van spanning als gevolg van stress. Ze staan onder invloed van de wil, wilskracht.

 

Zet je een oefening in vanuit ontspanning en kun je gebruik maken van de dieper gelegen houdingsspieren, dan lossen de structurele lagen van lichaamsspanning één voor één op. Om bij die dieper liggende houdingsspieren te komen, bleken gewone yogaoefeningen niet toereikend. Iemand met een kromme en stijve bovenrug, neemt die stijfheid mee in de oefeningen. 

 

 Daarom gebruiken we hulpmiddelen. Een stripje om de bovenrug te ontspannen en een hoofdstandbankje om de bovenrug te mobiliseren en te versterken. En zo zijn er ook nog het boogje, het rolletje en het blok. Allemaal hulpmiddelen om de bewegingsspieren te helpen ontspannen en de houdingsspieren te versterken.

 

Alignment Yoga kan ook specifiek ingezet worden bij klachten, zowel fysiek als mentaal.

Hierover lees je meer bij Alignment Therapie Traject.